Met Klimroos-bewoner Martin Geluk naar De Keukenhof

Je moet er iets voor over hebben om je hartenwens in vervulling te laten gaan. In het geval van bewoner Martin Geluk en zijn persoonlijk begeleider Marry Verweij betekende het een autorit van Siloah-woonlocatie De Klimroos in Tholen naar… De Keukenhof in Lisse!

Een rit van ruim anderhalf uur en daarom beginnen we de dag met koffie en gebak. De taart is op zijn plaats, vindt Martin, want De Keukenhof is jarig. “Ze bestaan 75 jaar,” weet hij te vertellen. Het themapark is net een paar dagen open en deze niet eens zo zonnige woensdag brengt duizenden bezoekers op de been. “Nog niet alles bloeit,” heeft Martin inmiddels gezien. Hij let scherp op zijn omgeving, dat blijkt meteen.

Duurzaamheid
Natuur en duurzaamheid, daar is Martin bij betrokken op heel wat manieren. Vier dagen per week werkt hij als tuinman bij Park & Bos Tholen. Hij is onder meer in de tuinen bij scholen op Tholen te vinden. Zijn werk? “Snoeien, blad harken, schoffelen en met de heggenschaar. Maar niet met de kettingzaag,” schetst hij een beeld van zijn werk. Op De Klimroos is Martin ook alert op duurzaamheid. “Goed afval sorteren, deuren dicht als de kachel aanstaat en lege flessen opsporen en inleveren.” Op zijn woonlocatie poot hij bloemen zoals dahlia’s.

Bloeiende borders
Het wordt tijd voor een wandeling in De Keukenhof en de diverse gedeelten staan aangegeven met namen van Nederlandse Oranjevorsten. De band met het koningshuis is op heel wat manieren zichtbaar in het themapark. “Ik houd van bloemen en kleuren,” zegt Martin als we buiten tussen de eerste bloeiende borders staan. “Dat zijn tulpen,” weet hij en tijdens de rondwandeling blijkt dat hij veel bloemsoorten kent. Maar dat is niet verwonderlijk, het is zijn vak.

Dat de Heere het zó mooi geschapen heeft.

Madelief
Op de vraag wat zijn favoriete bloem is, volgt een verrassend antwoord. “Madelief, paardenbloem en boterbloem.” Maar dat zijn toch weidebloemen? Klopt, maar Martin vindt ze gewoon mooi. “Als hij een ommetje maakt plukt hij ze en komt terug met een bloemetje
voor de leiding,” licht Marry Verweij toe. “Dan maken we er soms een ketting van.” “Maar tulpen en narcissen zijn ook heel mooi hoor”, haast Martin zich te zeggen. Die staan op De Keukenhof bij honderdduizenden in bloei vandaag en ook de hyacinten laten zich al zien en ruiken.

Schepping
“Deze zijn mooi,” zegt Martin als hij een veld met allerlei bloemen en kleuren door elkaar ziet. Het is tijd voor zijn hobby fotografie. Martin haalt een compacte digitale camera uit zijn zak en maakt geconcentreerd een serie foto’s. “Die zet ik dan op de computer.” Zo kan hij ook thuis nog nagenieten van de fleurige flora. Even verderop spreekt hij al lopend zijn bewondering uit voor de schepping en de Schepper. “Dat de Heere het zó mooi geschapen heeft.”

Culturen
Hoeveel oog Martin ook heeft voor de bloemenpracht, hij houdt ook de andere bezoekers nauwlettend in de gaten. Wat vind je eigenlijk leuker om naar te kijken, bloemen of mensen, willen we weten. Na enig aarzelen is het antwoord “bloemen”. Maar hij ziet ook dat het bloemenpark in Lisse heel veel verschillende mensen aantrekt. “Veel verschillende culturen,” luidt zijn conclusie en dat klopt. Er zijn ook deze dag tientallen nationaliteiten die de Nederlandse bloemenweelde willen bekijken.

‘‘Bulgari’’
Op De Keukenhof zorgen tientallen tuinmannen ervoor dat de grootste bloementuin van Nederland er als een plaatje bij ligt. In zijn ooghoek ziet Martin een van hen een gazon maaien met een klein ‘huis-tuin-en-keuken’ handmaaiertje. “Niet eens elektrisch,” constateert Martin en natuurlijk wil hij weten waarom. Daar komt geen duidelijk antwoord op. “Bulgari”, zegt de tuinman en maakt duidelijk dat hij uit Bulgarije komt. Ook in de personeelsbezetting is De Keukenhof internationaal, zo blijkt.

Ik krijg een kamer met een eigen douche.

Yerseke
We naderen lunchtijd en daarom nemen we plaats in het restaurant waar Martin kiest voor frites met kroketten als middagmaal. Mooi moment om even bij te praten over De Klimroos waar hij al zo’n 20 jaar met veel plezier woont. Er staat echter een verhuizing naar Yerseke in de planning en dat vindt Martin best spannend. Tegelijk ziet hij er de voordelen van. “Ik krijg een kamer met een eigen douche.” Nu moet hij de badkamer nog met drie andere bewoners delen, en Martin staat er graag lekker lang onder. Wacht even, lang douchen, dat is toch minder duurzaam? Martin: “De energierekening zie ik niet.”